12 Temmuz 2018 Perşembe

Köy halkı ve çevre dostu 2 bin kişi; “Dokuzhöyük ile Ulukonak köyü arasına Termik Santrali kurulmasın.” dedi.


*Dokuzhöyük köyünde, Termik santralle ilgili yapılan toplantıya 2 binin üzerinde vatandaşımız katılırken 3 Ağustos’ta Trakya’nın her yerinden, çevre dostu insanların  Dökuzhöyük köyüne akacağı ve Bakanlık yetkililerini karşılayacakları öğrenildi.

Kırklareli’nin Dokuzhöyük köyü ile  İnece Ulukonak mahallesi  arasında kömürlü termik santral kurulması planlanıyor.
Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İnece Beldesi   Ulukonak Mahallesi ve Dokuzhöyük köyü  mevkiinde gerçekleştirilmek istenen entegre termik santral projesi ÇED sürecinin başlatıldığını duyurdu.
Deba Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan EREN-1 Entegre Termik Santrali Projesi ile ilgili olarak bakanlığa gönderilen  ÇED başvuru dosyasını inceleyip uygun bulduklarını açıklayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,  Çevresel etki değerlendirme süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgi ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin müdürlüğe veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebileceğini duyurdu.


Proje bedeli 350 milyon dolar olan Entegre Termik Santralde firmanın, ruhsatlı kömür ocaklarından elde edeceği kömürü ham madde olarak kullanıp tamamen yerli kömüre dayalı bir termik santral projesini hayata geçirmeyi ve yılda 3,5 milyar KW elektrik üretmeyi planladığı belirtildi.
Santralde yılda 7 bin saat çalışmayla her bir ünitede saatte 179 ton olmak üzere 2 ünitede saatte toplam 358 ton linyit yakılarak yılda 2 milyon 506 bin ton kömür tüketimi olacak.


Alınan bilgilere göre, projenin İnşaat aşaması 42 ay sürecek ve  ekonomik ömrü 35 yıl olacak.
İnşaat aşamasında 1000 kişinin çalışması planlanırken,inşaat bittikten sonra  termik santralde 1500 kişi, kömür ocaklarında ise yaklaşık 500 kişinin çalışmasının planlandığı öğrenildi..
Kırklareli’ye 19,5 kilometre mesafede  olan termik santral, Ulukonak Mahallesine 700 metre, Dokuzhöyük köyüne,  1,8 kilometre,  Karahalil Beldesine de   3 kilometre mesafede bulunuyor.


Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, entegre termik santral projesinin ÇED sürecinin başladığını  duyurmasının ardından, 10 Temmuz Salı Akşamı saat 21.00 de  Dokuzhöyük köyünde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Yapılan bilgilendirme toplantısına, Trakya Platformu Hukuk Kurulu üyesi Av. Bülent Kaçar,
Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz ve Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak katıldı.
 Dokuzöyük köyündeki toplantıya köy halkı ile Kırklareli ve çevresinden,  çevreye duyarlı 2 bin kişinin  üzerinde katılım oldu.
 Bakanlık yetkililerinin Termik santralin kurulmasıyla ilgili,  3 Ağustos’ta Dokuzhöyük köyünde yapacağı ÇED raporu toplantısına, Köy halkı ve Çevreye duyarlı vatandaşların da katılacağı ve Bakanlık yetkililerinin bu raporu tutmasını engelleyecekleri öğrenildi. Termik
santral kurmak için 4 yıl önce  İğneada’ya ÇED raporu düzenlemek için gelen Bakanlık yetkilileri halkın büyük tepkisi karşısında  tutanak bile tutamadan İğneada’dan kaçmış ve  toplantının yapılamadığına dair tutanağı Kırklareli’nde tuttukları öğrenilmişti.
Aldığımız bilgilere göre 3 Ağustos’ta Trakya Dokuzhöyük köyüne akacak.








Hiç yorum yok: