Haber: Bilun ÇELİK-Yeniçağ Gazetesi.
Meclis bütçe görüşmelerinde MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan’ın “İmralı canisi” sözü üzerine mikrofonunun kapatılmasını ve BDP’nin bu ifadeye tepki göstermesini eleştiren MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, mecliste bu noktaya nasıl gelindi? “ diyerek yaşananları şöyle anlattı:
“Milletvekili arkadaşımız Murat Özkan, AKP’nin terör örgütü ile müzakere ettiği yönünde eleştirilerde bulunuyordu. Bunun üzerine mikrofonu kapatıldı. Aslında iç tüzükte böyle bir yetki yok ancak uyarılabilir, konuya davet edilebilir. Bunun üzerine Grup Başkanvekilimiz Mehmet Şandır meclis başkanına ‘BDP anayasaya aykırı cümleler sarf ettiler, esas o konuşmalara müdahale etmelisiniz’ diyerek itiraz etti. Bunun üzerine BDP’li Bengi Yıldız malum sözleri sarf etti.” Bölücüler cesaretlendi
Korkmaz, meclisin böyle bir noktaya gelmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, “Yavaş yavaş söylemek istediklerini dile getirmeye, içlerinden geçeni sarf etmeye başladılar. Şu soruyu sormak lazım TBMM’deki tartışmalar nasıl bu noktaya geldi? BDP’li vekiller 2007’de de meclisteydi ama son bir buçuk yıldır söylemedikleri kalmadı..Bu noktaya maalesef iktidar partisinin açılım diye ortaya attığı milleti ayrıştıran ve bölücülere cesaret veren uygulamaları getirdi. Bölücüler cesaretlendi, söylemeye, eyleme dökmeye başladılar düşündüklerini” dedi. MHP’li Tankut: Bebek katilini başka nasıl tanımlayacaksınız
TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında BDP’nin, bölücü başına ’cani’denmesinin ardından gösterdiği tepkiye MHP’den yanıt sürüyor. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, TBMM’de bebek katili olan bölücü başına demokratik yollardan tepki koyarak cani dediklerini belirterek, “Caniye elbette cani denir” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin bir anayasasının olduğunu hatırlatan Tankut, TBMM’de bu anayasa doğrultusunda dil kullanılabileceğinin de altını çizdi. Tankut, farklı lehçelerin kullanılmasının anayasaya aykırı olduğunu, bunu da en doğru yollardan TBMM Başkanlığı’na ilettiklerini ifade etti. TBMM’de MHP olarak demokratik yollardan tepkilerini dile getirdiklerini kaydeden Tankut, “Bölücü başına neden cani denmiyormuş? Bebek katili olan bir insana cani denmez mi? Biz bunları ifade ettik, bu konuda bize gösterilen tepkilere karşı da TBMM Başkanlığı’nı Anayasa doğrultusunda uyardık. Bölücü başına başka ne diyecektik?” şeklinde konuştu. TBMM’de farklı dil ve lehçelerin de kullanılmaması gerektiğini ifade eden Tankut, şunları kaydetti:
Meclis’te kullanılacak dil Türkçe’dir
“TBMM’de kullanılacak dil bellidir. Bu anayasada yazmaktadır. Bunun dışında bir dil ile ifadelerde bulunulması doğru değildir. Örneğin; Gaziantep yöremizin de bir şivesi bulunmaktadır. Konuştuğunuzda bu şive doğrultusunda bazı kelimeleri kullanırsanız ancak o yörenin insanı bu kelimeleri anlayabilir. Karadeniz için de, diğer bölgelerin de bu anlamda kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bunların yanlış olduğunu söyledik. Eğer herkes istediği gibi şivesiyle konuşursa TBMM’de Türkiye’nin sorunlarının sağlıklı bir biçimde tartışılamayacağını ifade ettik. Bunu demokratik yollardan yapıyoruz. Son derece tehlikeli olan tutum ve davranışlara karşı TBMM Başkanlığı’nı uyarıyoruz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder