Faruk Ceylan
Bursa Merinos fabrikasının yöneticilerinden Yılmaz Dikbaş’ın Bertan Onaran’a anlattığı “Merinos Öyküsü “ başlıklı yazı Berfin Bahar dergisinin Ekim 2010 sayısında yayınlanmış.
Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasının bir kez daha tescil edildiği bu yazı, 7 Kasım 20120 tarihinde de Yeniçağ Gazetesinde yayınlanmıştır. Bende Yeniçağ Gazetesinden alıntı yaparak siz sevgili okurlarımla paylaşmaya değer buldum.
Mustafa Kemal Paşa, kendi kurduğu Meclis’ten üç ay daha başkomutanlık yapabilme iznini uzun tartışmalar sonrası almış, askeri denetlemek üzere cepheye gitmiştir.
Ordu Sakarya’nın doğusuna çekilmiştir. Burada toparlanıp vakti geldiğinde düşmana saldıracaktır. Mustafa Kemal Paşa, cepheyi denetledikten sonra kurmaylarıyla oturur, her zamanki gibi konuşmaya başlar. Vakit gece yarısını geçmiştir. Mustafa Kemal Paşa, konuşmaya şöyle başlar:
“En iyi kumaşın İngiliz kumaşı olduğunu biliyorsunuz. Peki bunun nedenini düşündünüz mü?
İçinde bulundukları koşullarla alakası olmayan bu soru şaşkınlık yaratmıştır. Ardından bir subay cevap verir: “İngiliz kumaşı ipek gibi yumuşaktır da ondan”
Paşa soruları sürdürür: “ Doğru. Peki, bir yünlü kumaşı ipek gibi ince ve yumuşak yapan nedir?”
“……………………………………” “Ben söyliyeyim. O kumaşın dokunmasında kullanılan ipliktir. İplik ne kadar ince olursa, kumaş da o kadar ince ve yumuşak olur. Peki, bir ipliğin ince olması neye bağlıdır?
“…………………….” “Bir ipliğin ince olabilmesi için, onu oluşturan elyafında ince olması gerekir. Peki, hangi tür koyunun elyafı incedir?” “……………..” “Bizim Anadolu koyununun elyafı kalındır. Dünyada en ince elyaflı koyun, Avusturalya’da yetişen , adı MERİNO olan koyundur. İngililer bu koyunun yününü ithal edip, bundan iplik yapar, sonrada o ünlü kumaşlarını dokurlar… Şimdi bir soru: Bizimde İngiliz kumaşı gibi ince kumaş üretmemiz için gereken nedir? “ Avustralya’dan Merino yünü ithal etmek.” “ Evet ama o hem pahalı, hem de dışa bağımlı bir yoldur. Ben şunu düşünüyorum… Zaferden sonra mensucat sanayine önem vereceğiz. Avustralya’dan canlı Merino koyunu satın alacağız. Bizim Marmara bölgesi koyunları, elyafı en ince koyundur. İşte Avustralya’dan alacağımız Merino koyunlarını bizim Marmara bölgesi koyunlarıyla çiftleştireceğiz. Doğacak koyunları da yine Merino koyunu ile çiftleştireceğiz. Böyle böyle, Avustralya’nın Merino koyununa yakın bir tür melez koyun elde edeceğiz. Adına da MERİNOS koyunu diyeceğiz. Bizim MERİNOS koyunundan elde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder