23 Ağustos 2011 Salı

Kırklareli Tarihi Türk Ocağı restore ediliyor.

Atatürk’ün, Kırklareli'ni ziyareti sırasında halkla toplantılar yapıp, Kırklareli’lilere  hitap ettiği Türk Ocağı binası restore edilecek.
Faruk Ceylan
Atatürk'ün, Kırklareli'ni ziyareti sırasında Kırklareli’nin ileri gelenleri ile  toplantılar yapıp, halka hitap ettiği Türk Ocağı binası  Kırklareli Valiliği tarafından restore edilecek.
Kırklareli  Valiliği'nden yapılan açıklamada, Mustafa Kemal Atatürk'ün 20 Aralık 1930 yılında ziyaret  ettiği Kırklareli'nde,  toplantılar yaparak halka seslendiği Türk Ocağı Binası'nın, Trakya Kalkınma Ajansı'nın, Kırklareli Valiliği'nin talebi üzerine hazırladığı bir proje kapsamında, restore edileceği öğrenildi.
Restorasyon projesinin kabul edildiği ve ihale sürecinin başladığı ifade edilen açıklamada, Türk Ocağı binasının restorasyonun 2012 yılında bitirilmesinin hedeflendiği de belirtildi.   
Yayla Mahallesi'nde bulunan üç  katlı taş yapı, geçmişte Dr. Peterkof'un konağıymış.
Cumhuriyet'in kurulduktan sonra  Halk Fırkası'nın mülkiyetine geçen tarihi bina, 1932 yılına kadar da Türk Ocağı binası olarak kullanılmış. Atatürk 1930 yılında Kırklareli’ni ziyareti sırasında bu tarihi yapıda Halkla toplantılar yapmış ve ilk defa Kültür ve Uygarlık hakkındaki görüşlerini burada açıklamış.
Türk Ocağına ait bu tarihi bina daha sonra  Kırklareli Çocuk Esirgeme Kurumuna, ardından da  Verem Savaş Dispanserinin kullanımına verilmiş. Yıpranan ve bu gün yıkılma noktasına gelen tarihi bina 2002 yılında da  İl Özel İdaresi'nce satın alınmış.
Kırklareli’liler yıkılarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Tarihi Türk Ocağı binasının Vali Mustafa Yaman tarafından yeniden ayağa kaldırılması için başlattığı çalışmalar Kırklareli’lilerce memnuniyetle karşılandı.

Hiç yorum yok: