4 Eylül 2016 Pazar

BUNLARDA BİZİM AYIP EDENLER!

Kırklareli Günlüğü
Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı halkın sağlığı ile oynayan gıda sektörlerini açıkladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının basına yaptığı açıklamaya göre halka  at, eşek ve domuz eti yediren firmalar var. Kimi sucukta pastırmada, kimi lahmacun da köftede bu etleri kullanarak halkın sağlığı ile oynamışlar. 
Bakanlık bu ayıplı ürünleri satanları sık sık açıklıyor ama değişen hiçbir şey yok.  Marka firmaların  tonlarca at, eşek eti sattığı,  satan o kaynağı belli ve halkın itimat ettiği  markaların tescili kadar, at ve eşek eti sattıkları da tescillendi.
İçinde  kelle eti,  tükürük bezi, at,  eşek  ve domuz eti  katılmış ürünleri satanlar  yurdun dört yanına yayılmış durumda. Bunlar yakalandığı zaman ne mi oluyor? Mahkemeye çıkarılıyor ve para cezası verilerek serbest bırakılıyorlar. Yani halkın sağlığı ile oynamanın bedeli para cezası…
Bu işin bu kadar  kolay ve yoğun biçimde yapılmasının sebebi Türk ceza kanunlarının yaramaz ve ayıplı, hatta sağlık açısından kullanılan katkı maddeleriyle tehlikeli  mallar satan, halkın sağlığını hiçe sayan firmalara verilen cezaların caydırıcı olmamasından kaynaklanıyor. Kamu sağlığına karşı işlenen bu suçların suçluları için düzenlenen kanun maddeleri ayıplı ve zararlı mal satanlar açısından maalesef caydırıcı değil.
Halka tonlarca at, eşek, domuz eti, dana eti diye kelle etti hatta hayvanın tükürük bezini yedireceksin, milyarlarca liralık haksız kazanç elde edip halkın sağlığı ile oynayacaksın buna karşılık 25 bin lira para cezası  ile yaptığın ayıptan yırtacaksın…
Bu firmalar  çoğunlukla bazı gazetelerin küçük bir köşesinden açıklanıyor ama açıklamaları kim görüyor? Bazende basında bile yer almıyor. 
Ulusal  Basında çıkan bir habere göre, Aydın’da bir zeytinyağı firması sahte zeytinyağı sattığı için markası teşhir edilmiş. Sonra ne olmuş? Ertesi  gün sahte zeytinyağı satan  firmanın  önü doğal ve katkısız zeytinyağı almak isteyen vatandaşlarla dolup taşmış… Şaka gibi değil mi? Ama şaka değil maalesef gerçek...
Bu arada gelelim Kırklarelimizin halkı kandırarak ayıplı  ve zararlı mal satan firmalarına. Onlarda geçtiğimiz günlerde teşhir edildiler ama inanın bu teşhirden Basın mensubu olarak benim bile haberim, duyarlı ve sorumlu bir vatandaşımız olan, eski  gazeteci meslektaşım, değerli ağabeyim  Savaş Erdem’in, sosyal paylaşım sitesindeki yayınından oldu. Teşhir var ama maalesef duyuru noktasında yetersiz kalındığı için benim gibi bir çok vatandaşımızın  ayıp edenlerden haberi yok.  Oysa Halkın sağlığı ile oynayan bu firmaların billboardlarda yerel gazetelerde geniş geniş yayını yapılmalıdır.  Hatta  yerel radyo ve Belediye hoparlör  aracılığı ile  duyuru yapılarak halka ulaşılmalıdır.
Halkın sağlığını hiçe sayarak ayıplı ve zararlı  mal satıp büyük ayıp eden bu firmalara karşı herkesin çok uyanık olması gerektiği aşikardır. O halde halkta bunları daha geniş kitlelere duyurmak için gayret sarf etmeli ve güvenmedikleri firmalardan alış veriş etmemelidirler. Tabi ki kime güvenilecek o da meçhul!
Bu şartlarda  nasıl olacak bilmiyorum  ama  tüm  okurlarıma sağlıklar diliyor, Allah sağlığımızla oynayanları bildiği gibi yapsın diyorum...
BAKANLIK KIRKLARELİ’DE ”YARAMAZ, AYIPLI ” ÜRÜNLER  SATAN FİRMALARI AÇIKLADI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun’unun 31 inci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca kamuoyunun bilgisine sunulabileceğini hükme bağlamıştır.

İŞTE O FİRMALAR:


Hiç yorum yok: