13 Şubat 2013 Çarşamba

Kırklareli'nin en yaşlı ninesi Ayşe Candan 109 yaşında



*Doktorlar Ayşe Candan'ın  kronik hiç bir rahatsızlığının bulunmadığını, en az 10-15 yıl daha sağlıklı bir şekilde yaşayabileceğini söylüyorlar.

Faruk Ceylan/İrfan Özeklioğlu
Önceki gün Karahıdır mahallesinde yaşayan Kırklareli'nin en yaşlı ninesini ziyaret ettik. Süper ninenin 77 yaşındaki   kızı  Hatice Durmuş, Ayşe Candan'ın doğum tarihinin 1911 olduğunu ancak nüfus cüzdanının 7 yıl geç  alındığını ve gerçek doğum tarihinin  1904 olduğunu söyledi.
Doktorlarda yaptıkları kemik ölçümleri ve tetkikler neticesinde Ayşe ninenin 108-109 yaş civarında olduğunu tespit etmişler. Yapılan tetkiklerde  bir asrı çoktan geçmiş olan Ayşe ninenin hiç bir kronik rahatsızlığı olmadığı, tüm organlarının çok sağlıklı olduğu ve normal şartlarda tıpben en az 10-15 yıl daha yaşamasının mümkün olduğu da doktorlar tarafından belirtilmiş.
Kendisini ziyaret ettiğimiz Ayşe nineyi  ekmek yerken bulduk. Yeni diş çıkaran Ayşe nine elindeki yavan ekmeği yemeye çalışırken bize de elini öptürdü, bol bol dua ederek, "Allah  artık benim ömrümü size versin" dedi. Ayşe nine hiç bir rahatsızlığının olmadığını ancak ayaklarının artık yürümediğini, gözlerinde de biraz görme bozukluğu olduğunu söyledi.

Ayşe nine mübadelede,  Romanya'dan Türkiye'ye göç ettiklerini söylerken, " 1936'tıda  Kırklareli'ne geldiğimizde kocamın bir eşşeği, 20 tane kazı vardı. Hayatımızı bunlarla kazanmaya çalıştık. Çok sıkıntı çektik ama rahmetli Atatürk bize iskan hakkı verdi. Koyunbaba köyünde 15 dönüm tarla verdi.  Mekanı cennet olsun. Ben ona hep dua ediyorum. Keşke Allah benim ömrümü ona verseydi." dedi. 
Ayşe nine anılarını anlatmaya şöyle devam etti; " Romanya Pazarcık'lıyız.  1935 yılıydı. Türkleri bir camiye zorla topladılar. Bizden önce bir çok Türk öldürülmüştü.  Bir müddet bizi burada beklettikten sonra salıverdiler. Biz öleceğimizi beklerken serbest kalmıştık. Sonra öğrendik ki, bir söylenti çıkmış, Atatürk gelecek ve Türk'lerin burada perişan olmasına izin vermeyecek diye. Bu söylentiden sonra korkup  bizi serbest  bıraktıklarını öğrendik." dedi.
Ayşe ninenin kızı  Hatice Durmuş annesini bir kaç yıldır kendisnin baktığını, babası öldükten sonra bakımını Koyunbaba köyünde oturan  erkek kardeşi nin üstlendiğini, erkek kardeşinin eşi ölünce annesinin bakımını kendisinin üstlendiğini söyledi.

109 yaşında yaşayan tarih  Ayşe ninenin 4 çocuğu (2'si hayatta), 53 torunu, 13 torununun torunu, 35 torununun torununun çocuğu var.  Ayşe nine bunlardan kaçının sağ, kaçının ölü olduğunu bilmiyor. 77 yaşındaki kızı Hatice'de.
Ayşe nineden ayrılmadan önce bizden bir isteğinin olup olmadığını sorduk. Ayşe nine " Bana düğmeli bir yatak lazım evladım. Fakiriz, paramız yok. O yataklardan bana bir tane alırsanız çok dua ederim. Duydum o yataklar yatıp kalkıyormuş. Benim yattığım yerden kalkıp oturmam çok zor. Kızımda kocadı, böyle bir yatağım olsa düğmesine bassam otursam, sonra isteyincede yatsam. Bu yataklar böyleymiş. Sen bu yatakları biliyormusun?" dedi.
 Bizde Ayşe ninenin böyle bir yatağa sahip olabilmesi için yetkililerle görüşeceğimiz sözünü vererek kendisine veda ettik. 

Hiç yorum yok: