5 Kasım 2012 Pazartesi

Yakup Kadri Ceylan'ı rahmetle anıyoruz.




*Kırklareli sevdasıyla abideleşen Ceylan 18 yıl önce aramızdan ayrıldı.

Kırklareli’ne hizmetleriyle ve Kırklareli sevdasıyla abideleşen, siyasi fikri ve inancına bakmadan Kırklareli insanının yardımına Kırklareli’li olma mantığı ile koşan ve onları kucaklayan, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı, örnek bürokrat, yeri dolmayan insan Yakup Kadri Ceylan 6 Kasım 1994 yılında çok sevdiği binlerce Kırklareli’linin göz yaşları arasında ebediyete uğurlanmıştı. Genç yaşlı hiç kimse Kırklareli tarihinde bu kadar insanı bir araya toplayan bir başka cenazeye tanık olmamıştı. Genç yaşta hayata veda etmesi ise Kırklareli’nin şanssızlığı olmuştu.
Kırklareli aşığı Yakup Kadri Ceylan, gençlik yıllarında  Milli sporcu olarak (Boks branşında) Kırklarelinin adını tüm Türkiyeye duyurmuş, 1973 yılında Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Yılın Sporcusu anketinde Yılın Sporcusu seçilmiş,  şimdiki adıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, o günkü adıyla Beden Terbiyesi Bölge  Müdürlüğünde   Türkiyenin en genç Bölge Müdürü olarak görev yapmış, görev süresince amatör sporda yüzlerce  gence Ülke çapında başarı getiren imkanları sunmuş, binlerce gence de spor yapma imkanı sağlamıştı.

 Ticaret lisesinde öğretmenlik yaptığı dönemlerde derse girdiği sınıflarda yüzde yüz başarı seviyesine  ulaşarak örnek bir eğitimci olmuş, Vatanına, Milletine ve ailesine faydalı bir kuşak yetişmesi için özveriyle çalışmıştı. Öğrencileri bu gün hala    Ben Yakup hocanın öğrencisiyim diyerek bu ayrıcalığın gururunu yaşamaktadırlar. Yakup Kadri Ceylan Bir dönem Tercüman, Sonhavadis ve Gerçek gazetelerinde haber ve köşe yazıları da yazdı.
 Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı süre içinde Ankarada bir Bürokrat gibi değil, Milletvekili gibi çalışmış, hemşehrilerinin resmi ve özel tüm işlerini anında sonuçlandırmış, onların tüm sorunlarında gece gündüz demeden yardımlarına koşmuştu.

Aradan geçen 18 yıla rağmen hala evimizde, kahvede, pazarda onu konuşuyorsak, çözümsüz bir işimizde hala onu hatırlayabiliyorsak, onun insan sevgisini, onun Kırklareli aşkını, Türkiye sevdasını, Tarih boyunca birçok siyasi tarafından sadece seçimden seçime hatırlanan ve bir tarafa itilmiş Kırklareli insanına kimliğini bahane ederek ilgisizliğe maruz bırakmamasını, dürüstlüğünü,  istisnasız tüm Kırklareli'nin sevgi ve takdirini kazanmış olduğunu anlatabiliyorsak Yakup Kadri Ceylan'ların kolay yetişmediğini doğruluyoruz.
Kırklareli aşığı, Örnek sporcu, örnek eğitimci, örnek Bürokrat ve örnek insan Yakup Kadri Ceylan'ı Kırklareli insanı da ömrü oldukça unutmayacak hayır dualarıyla yâd edecektir ruhu şaad olsun.



Hiç yorum yok: