1 Aralık 2017 Cuma

İYİ Partiye rağbet çok büyük

Kırklareli Günlüğü
Faruk CEYLAN
farukceylan39@gmail.com

İYİ Parti Kırklareli’ndeki yedi ilçede teşkilatlanma çalışmalarını tamamladı. İYİ Parti  İl Başkanı Savaş Çekinmez ile  İYİ Parti İl Teşkilatlandırma Koordinatörü Kürşad Yamaner, Partilerine İlçe Başkanı olabilmek için her İlçeden en az dört beş talep olduğunu, taleplerin hassasiyetle incelendiğini belirterek Başkan atamalarında seçici davrandıklarını söylediler.
Üye kayıtları başlamadığı halde binlerce üye talebinin bulunduğu ve halkın  İYİ partiyi umut olarak gördüğünü ifade eden Çekinmez ve Yamaner,  Partilerinin kurulduğu andan itibaren yurt çapında; MHP, BBP, AKP ve CHP’den istifa edenlerin akınına uğradığını,  İYİ Partiye  iki Milletvekili ve iki Belediye Başkanın da partilerinden istifa ederek katıldığını, çok sayıda İl genel Meclis üyesi ve Belediye meclis üyesinin de partilerinden istifa ederek İYİ partiye katıldıklarını söylediler.  Önümüzdeki günlerde milletvekili ve belediye başkanlarının sayısının artacağı da iddia edildi.
Anket şirketleri İYİ partinin büyük bir hızla yükselişinin devam ettiğini açıklıyor. Kırklareli’ne baktığımızda,  Ak Parti  7 Haziran seçimlerinde  %27.7 oy alırken referandumda %28.7 oy almış ve oylarını % 1 arttırmış. Ak parti referandumda ki % 1’lik artışını MHP’den aldığı oyla sağlamış oluyor. Bu sonuç yapılacak ilk seçimde MHP oylarının yeni adresinin İYİ parti olacağını gösteriyor. CHP’ye baktığımızda partinin % 50’sinin muhalif kanadı oluşturduğu aşikar. Öyle olmasaydı geçtiğimiz dönem ki  Kongrede  mevcut İl Başkanı seçimi sadece  1 oyla kazanmazdı.  Şimdi soru  %50 muhalif kanattan İYİ partiye ne kadar oy kayacak?  Benim de seçmenle ortak görüşüm  ciddi bir kaymanın olacağı yönünde.
Ak Partide  son yapılan Merkez İlçe Kongresine baktığımızda ise  Genel Merkez adayı Can Cafer Toklucu, Bakanın bile adaylıktan vazgeçiremediği ve Genel Merkeze rağmen aday olan Ertan Özbek gerçeği ile karşı karşıya . Bu seçimi Toklucu 211 oy alarak  kazanmış, Özbek ise  Bakan, Milletvekili ve İl Başkanlığına karşı 157 oy alarak 54 oyla seçimi kaybetmişti. Açıkçası Ak Partide de durum çok stabil değil.
Siyasetin eskileri İYİ Partinin yapılacak ilk seçimde beklenenin üzerinde bir patlama yapacağı yönünde görüş bildiriyorlar. Sokakta ki vatandaşın büyük bölümü ise Türkiye’de siyasi alternatif kalmadığını belirterek, kaostan İYİ Parti ile çıkılacağına inandıklarını ve bu defa tercihlerinin İYİ parti olacağını belirterek Meral Akşener’e güvendiklerini söylüyorlar. Kadın seçmenler sorulan her soruya sadece; “Meral Akşener.” diye cevap veriyorlar.
 İYİ Partinin Merkez İlçe Başkanı da bir kadın. Avukat Burcu Özel. Burcu Özel Kırklarelili seçmenin, özellikle de kadın seçmenlerin favorisi. Onu çok sevdiklerini ve kadınların sesi olacağına  inandıklarını, kendisinden çok şey beklediklerini söylüyorlar.
İYİ Partinin Lüleburgaz İlçe Başkanı İbrahim Bölükbaşı,Babaeski İlçe Başkanı İsmet Fıçıcılar, Kofçaz İlçe Başkanı Erdinç Gürbüz,Pınarhisar İlçe Başkanı Ümit Çalık, Demirköy İlçe Başkanı Özgür Kınay ve Pehlivanköy İlçe Başkanı Ramazan Gök’de İlçelerinin çok seçkin isimleri. Ramazan Gök daha önce MHP’den Belediye Başkan adayı olmuş ve çok az bir oy farkıyla Başkanlığı Ak Partiye kaptırmıştı. Ramazan Gök ilk seçimde MHP tabanının  İYİ Partiyi destekleyeceğini ve  Pehlivanköy’de Belediye Başkanlığını kazanacaklarını  iddia ediyor.
Son olarak İyi parti İl Başkanı Savaş Çekinmez’e; “ MHP 1 Kasım seçimlerinde Derya Bulut ile Milletvekili seçimlerini %1.5 oy farkıyla kaybetmişti, Kırklareli’nde MHP seçmeninin neredeyse %99’u İYİ partiyi destekleyecek gibi görünüyor, İYİ Parti 2019 seçimlerinde  Kırklareli’nden  1 Milletvekili çıkarabilir mi?” şeklinde sorduğum soruya İl Başkanı Savaş Çekinmez çok manidar bir cevap verdi; “2 Milletvekili de olabilir.”
İYİ partinin kuruluşundan sonra ilk yorumlar böyle. Şimdi önümüzde ki sürecin neler getireceğini birlikte izleyecek ve göreceğiz.


Hiç yorum yok: