25 Nisan 2011 Pazartesi

İĞNEADA’LILAR NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYOR.

FARUK CEYLAN
KUTLUAY UYANIK
Balıkçı barınağımı ? Nükleer santralmı?
Kırklareli'nin Demirköy  ilçesine bağlı İğneada  beldesi Belediye BaşkanıTahir Işık, İğneada'da nükleer santral kurulması ile ilgili son günlerde basında yer alan haberlerin kendilerini tedirgin ettiğini belirterek, "Koruma altında olan Longoz ormanlarının bulunduğu İğneada'da nükleer santral istemiyoruz. Böyle bir şey yapılırsa bu düpe düz bir cinayet olur. Dünya’da böyle değerlerin korunması için milyonlarca  dolar harcarken  biz  Ülke olarak yok edilmesine nasıl göz yumabiliriz. " dedi.

Işık, beldelerine nükleer santral kurulmasıyla ilgili haberlerin yöre halkını tedirgin ettiğini ifade etti.Tahir Işık, "Beğendik köyü Balıkçı Barınağı ile ilgili limanın hızla yapılmaya başlaması üzerine nükleer santral tartışmaları başladı. Hiç bir yerde resmi olarak gözükmeyen balıkçı barınağı yapılıyor. Devlet büyüklerimize ne kadar sorduysak Beğendik köyünde yapılan limanın santral için mi, balıkçı barınağı için mi? yapıldığı konusunda kimse bize doğru bilgi vermiyor" diye konuştu.

İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık

Beldelerinde nükleer santral kurulması konusunun ilk kez 12 yıl önce gündeme geldiğini hatırlatan Başkan  Işık, koruma altında olan Longoz ormanlarının bulunduğu İğneada'da santral kurulmasını istemediklerini söyledi. Buna İğneada halkının da büyük tepkisinin olduğunu belirten Işık:
"Getiri götürü konusunun  tartışılması gerekir. Halkın bir kısmı santralin, getirisini götürüsünü bilmediği için (işsizliği yeneriz, belki orada çalışırız) düşüncesiyle isteyenler olabilir. Halkın yüzde 80'ni nükleer santralin yapımına karşı. İğneada’ya nükleer santral
kurulmasını asla istemiyoruz. Bu tarihi bir hata olur. Devletimiz bizi ne kadar dinler o da tartışılır. Yüzde 87'si orman olan bölgede nükleer santral istemiyoruz. Biz santralle değil, turizmle kalkınmak istiyoruz. "

İĞNEADA’LILAR NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYOR.
Balıkçılar tepkili. "Balıkçılık can çekişiyor.
Nüklersantral tamamen yok eder."

İğneada beldesine bağlı Limanköy'de balıkçılık yapan İbrahim Metin, nükleer santralin balıkçılığı ve toprakları yok etmesi halinde karşı olduklarını ifade ederek, yetkililerden kendilerini aydınlatıcı bilgi beklediklerini bildirdi.
Balıkçı Coşkun Direk ise santralin coğrafyayı olumsuz etkileyeceğine inandıklarını belirterek, "Balıkçılığımız zaten bitme noktasına geldi. Santral olursa tamamen biter. Beğendik köyü tarafına bir liman kuruluyor. Burada santral olacağını söylüyorlar. Kesinlikle santral kurulmasını istemiyoruz. Yeni yeni turizme açılmaya çalışırken nükleer santralin gündeme gelmesi bizleri üzdü." dedi.
Beğendik köyünde yaşayan lise öğrencisi Büşra Demirgülle ise "Nükleer santrali kesinlikle İğneada'da istemiyoruz. Japonya'daki olayları görüyoruz. Santral kurulursa burayı etkileyecek. Dünyanın üçüncü büyük Longoz Ormanları İğneada’da bulunurken buraya nasıl nükleer santral kurulur  nükleer santral kurulmasına kesinlikle tepkiliyiz" dedi

Hiç yorum yok: