10 Ekim 2013 Perşembe

Vize'de Köylülerden Çimento Fabrikası İstemiyoruz Mitingine Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz'da destek verdi.

1

Kırklareli'nin Vize İlçesi'ne bağlı Akpınar Köyü'ne kurulması planlanan Çimento Fabrikası hakkında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bilgisi vermeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışanları protesto edildi.




Kırklareli'nin Vize İlçesi'ne bağlı Akpınar Köyü'ne kurulması planlanan Çimento Fabrikası hakkında Çevresel Etki Değerlendirmesi (Çed) raporu bilgisi vermeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışanları protesto edildi. Bunun üzerine bilgilendirme toplantısı yapılamadı.
Vize'ye 8 kilometre uzaklıktaki 450 nüfuslu Akpınar  Köyüne 850 metre uzaklıktaki alana Limak Gurubu'na ait Agrega Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Çimento Fabrikası yapılması planlandı. Buna karşı çıkan köylüler ve çevreciler, çed Raporu konusunda köye gelerek köy halkına bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürü Müge  Şehircilik Çevre Mühendisi Neslihan Demir ile Kırklareli  Çevre ve Şehircilik İl Müdür vekili Selda Bilgin'i konuşturmadı. Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı köyde, ellerinde çimento fabrikası istemediklerine dair çeşitli dövizler taşıyan ve sloganlar atan köylüler, yaşananları protesto etti. Bakanlık yetkilileri bilgilendirme toplantısını tepkiler nedeniyle yapamadıklarını bildiren bir tutanak tuttuktan sonra köyden ayrıldı.
Ata,
Vize Belediye Binası önü
Köylülere, Vize Belediye Başkanı  Selçuk Yılmaz'da gelerek destek verdi.Akpınar  Köyü'ne yapılması planlanan bir çimento fabrikası olduğunu belirten Yılmaz, şöyle dedi:
"Vizeliler olarak bugüne kadar çimento fabrikalarına karşı durduk. Pınarhisar ve Vize'deki çimento fabrikalarının yanında yeni bir çimento fabrikası buradaki doğanın tamamen yok olmasıdır. Bizim ilçe sınırlarımızda insan sağlığını yok eden böyle bir fabrikanın kurulmasına asla izin vermeyiz."
Akpınar Köyü Muhtarı Besat Kömürcü, köylerine yapılmak istenen çimento fabrikasını istemediklerini belirterek, "Çimento Fabrikası için köylü olarak hayır diyoruz. Bizim köyümüze yapılmak istenen çimento fabrikasının yapılacağı yer Ergene Su Havzasının üzerinde. Fabrika eğer buraya yapılırsa birinci dereceden içme sularımız yok olacak. Ülkemizde zaten su sorunu yaşanmakta. Bize köy halkına vereceği zararlar kadar tarımımıza, hayvanlarımıza da zarar verecek" dedi.
Toplanan kalabalık, yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı. -DHA- Vizekırklareli

Hiç yorum yok: