11 Haziran 2014 Çarşamba

Dünya’nın çevresi Kırklareli’de bir kez daha ölçüldü

*TÜBİTAK ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Destekli “Yaşadığımız Gezegeni Öğreniyorum” Projesi kapsamında Kırklareli Bilim ve Sanat Merkezi’nin (BİLSEM) 7. Sınıf öğrencileri diğer 9 il ile birlikte aynı zamanda Dünya’nın çevresini bir kez daha ölçtüler.

Kırklareli Bilim ve Sanat Merkezinin (BİLSEM) 7. Sınıf öğrencileri Bilim Etkinlikleri Bilim Başkanı ve Teknoloji Öğretmeni Öyken Ergön ile Kırklareli Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bahar Savaşın gözetiminde 10 Haziran 2014 Salı günü TÜBİTAK ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi destekli Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum Projesi" kapsamında güneş ışınlarının oluşturduğu gölgeyle dünyanın çevresini hesapladılar.
Yapılan etkinlikle ilgili olarak açıklamada bulunan Merkez Müdürü Bahar Savaş şu bilgileri verdi:
TÜBİTAKve  Ondokuz Mayıs Üniversitesi destekli proje kapsamında bundan 2200 yıl evvel Eratoshenes tarafından yapılan uygulama ile dünyanın çevresi ölçümünü bugün öğrencilerimiz aynı şekilde yapıyorlar. Güneşin en üst hoktada olduğu 13.04-13.13 saatleri arasında gerçekleştirilen ölçümleri; Manisa, Samsun, Kahramanmaraş, Giresun, Malatya, Eskişehir, Antalya, İstanbul ve Denizlideki Bilim ve Sanat Merkezindeki öğrencilerde aynı anda yaptılar. Hazırlanan Gölge Ölçüm Düzeneği ile aynı büyüklükteki bir cismin oluşturduğu gölgelerin boyları ölçüldü. Gölge boşu ve çubuğun uzunluğundan yararlanarak, güneş ışığının çubukla yaptığı açı bulundu. Aynı boylamda olan illerimizdeki aynı anda ölçülen açıların farkı alındı ve bu açı farkına karşılık gelen uzaklık, 360 dereceye oranlanarak yerkürenin çevresi bulundu. Şu anda bilimsel olarak yerküremizin ekvator çevresi 40 bin 75 kilometredir. Bizim öğrencilerimiz yaptıkları ölçümlerinde çok ufak bir yanılma payı ile 39 bin 657 kilometre buldular. Bu proje öğrencilerimize Astronomi Sevgisinin aşılanması bakımından çok önem taşımaktadır. (Savaş Eskici)


Hiç yorum yok: