29 Mayıs 2013 Çarşamba

İnece’de Erezyonu önleme çalışmaları başladı.


*Orman Bölge Müdürlüğü Yetkilileri İnece’nin Kuzey Batısındaki erezyon bölgesinde incelemeler yaptı. Kafes Şeklinde yapılar ve ağaçlandırma ile erozyon önlenecek.
İnece’nin Kuzey Batısında ki  Bölgede meydana gelen erezyonun önlenmesi için Orman Bölge Müdürlüğü Etüt Proje Baş Mühendisi Mehmet Yaman, Bölge Müdürlüğü  Mühendisi Beyhan Hoşavcı ve  Kırklareli Orman İşletmesi Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Zafer Çıngar’dan oluşan ekip  erezyon bölgesinde incelemelerde bulundu.
Ekip, Belediye Başkanı İlyas Yılmam’la birlikte erezyon bölgesine gitti. Bölgeden numune toprak alarak erezyonu önlemeyle ilgili tetkikler yaptı.
Başkan Yılmam  konuyla ilgili şunları  söyledi; “ İnece Beldemizin Kuzey Batısı kesimlerinde erezyona maruz bir bölge vardı. Biz Milli Emlak Müdürlüğüne ait bu yeri 5 yıldır mera vasfınan kurtarmak için çalıştık. 2 yıl önce Orman Bölge Müdürlüğüne tahsisini yaptırdık. Buradan yol ve doğal gaz hattı geçtiği için plan değişikliğine gidildi. Şimdi ağaçlandırma çalışmaları için Orman Bölge Müdürlüğünden Baş Mühendis Mehmet Yaman, Mühendis Beyhan Hoşavcı, Kırklareli Orman İşletmesi Ağaçlandırma  ve Toprak Muhafaza Şefi Zafer Çıngar, erezyon bölgesini gezerek incelemelerde bulundular ve bu gün bize misafir oldular. Son çalışmaların neler olacağına karar verdiler. Erezyon bölgesi sadece İnece’nin değil, Trakya’nın en fazla erezyona uğrayan bölgesi” dedi.
Ağaçlandırma  ve Toprak Muhafaza Şefi Zafer Çıngar,  Bölge hakkında şu açıklamalarda bulundu; “ Şu anda hem erezyon olan Bölgede erezyon kontrol çalışmaları yapıyor, hem de tel kafes sistemi ile erezyonu önleme yapılarını kurma çalışmalarına başlıyoruz. Sonra da fidan dikimini gerçekleştirerek, erezyonu önlemeye çalışacağız.  Bu çalışma gerçekten büyük bir çalışma. Bu çalışmalarımız 2014 Mart’ında sona erecek. “ dedi.

2 yıl önce İlyas Başkanın çabalarıyla  Meradan Orman İşletmesine tahsisi yapılan  saha hakkında Orman Bölge Müdürlüğü Etüt Proje Baş Mühendisi Mehmet Yaman’da şunları söyledi; “ Erezyon sahasındaki ve dere havzasının olması nedeniyle ciddi akmalar oluşmuş ve bu akmalar Beldeyi tehtid eder boyuta gelmiş. Bunun önüne geçmek için komplike bir çalışma gerektiriyor. Sadece ağaçlandırma çalışmasıyla başarılı olma şansınız yok.  Çünkü dikeceğiniz fidanlar toprakla birlikte akıp gidecek. Bunun önünde bir takım kafes telli çit sanat yapıları, camlı ahşap çit ve teraslar yaparak toprağı stabil hale getiriyoruz. Daha sonra ağaçlandırma çalışması yaparak, toprağı tutmaya çalışıyoruz.  Başkanımız Sayın İlyas Yılmam sağ olsun bizi cesaretlendiriyor. Aynı zamanda bu çalışmalarımızın nedenlerinden biride, Sayın Bakanımızın talimatları ile Ergene eylem planı dahilinde, Ergene havzasının topraklarının yaşanır hale gelmesi için proje üretiyoruz. Tabiki bu bizim yaptığımız çevre boyutu değil, orman boyutundadır. Yani ağaçlandırma bölümü ile ilgiliyiz. Çevre boyutu bizim alanımız dışındadır.  Burada Ergene’nin bir kolu olduğu için biz ağaçlandırma boyutu ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Çünkü ağaçlar havzanın ciğerleridir. Çevre boyutu ise Çevrecilerin çalışma alanına girmektedir. Umuyoruz ki onlarda duyarlı çalışmalar içindedirler.” Dedi.  (Faruk Ceylan) 

Hiç yorum yok: